Familien har givet udtryk for ønsket om et kæledyr, og der er masser af gode grunde til ikke bare at sige nej. Et kæledyr i familien er en fantastisk tilføjelse til hjemmet. Et kæledyr kan bidrage til mere motion, mindske risikoen for depression, og fjerne følelsen af ensomhed.

Dertil kan et kæledyr give børnene en ansvarsfølelse og læring om dyrearter. Og derudover er det bare så nemt og dejligt at have et ekstra familiemedlem at elske!

Anskaffelsen af et kæledyr skal være velovervejet, da man forpligter sig til hele dyrets levetid. Men hvordan vælger man lige et kæledyr? Nedenstående giver idéer til valg af kæledyr.

Hvor meget tid kræver et kæledyr?

Dette er det allervigtigste spørgsmål at stille sig selv og familien. For der skal være tid nok til et kæledyr. Og der skal svares helt ærligt på dette spørgsmål.

Hvis familien har lange arbejdsdage og aftner og weekender fyldt med stævner, fodboldtræning eller lignende, så er en hund nok ikke ideel. En hund skal luftes mindst 3 gange om dagen – i al slags vejr! Så hvis hverdagen er travl, er det måske en idé at anskaffe en kat eller en kanin i stedet. En kat kan f.eks. selv komme og gå. Se her for mere information om køb af en kattelem.

Men hvis du har tid, og gerne vil ud at motionere mere, så er en hund en super idé. Hvis der er flere lidt større børn i huset, kan en gåtursordning nemt arrangeres, så alle kan komme ud og få frisk luft.

Hvor meget koster det at have et kæledyr?

Her skal du overveje ikke kun hvad dyret skal have at spise, men også hvad dyret kan få brug for i sammenhæng med besøg hos dyrelæge, tilbehør og regelmæssige udgifter så som ormemedicin, dyrepasning og eventuel forsikring. Du skal selvfølgelig også her huske at tage højde for, hvor lang levetid dit valgte kæledyr har. Der er stor forskel på levetiden på f.eks. en hamster og en kat. 

Er der plads til kæledyret?

Valget af kæledyr skal også stemme overens med pladsen derhjemme. En stor hund passer måske ikke så godt i en lille lejlighed på 4. etage i en storby. Her ville en hamster, kanin eller lille fugl nok være en bedre idé.

Hvis I derimod bor i et hus med tilstødende have eller store, grønne områder i nærheden, så er en kat eller en hund ideel. Husk at f.eks. en kanin kan bo både inde og ude.

Hvad er alderen af familiemedlemmerne?

Hvis det er familiens første kæledyr, og familien består af meget små børn, så kan hvalpetræning og småbørn måske ikke lige gå op i en højere enhed. Men en skildpadde, et marsvin eller en kanin er måske en god introduktion til børnene.

Ligeledes skal det at anskaffe en hund eller kat når børnene er i teenagealderen også lige overvejes. For mens børnene helt sikkert vil elske at have et kæledyr, så bliver huset måske meget tomt for husdyret når teenagerne er flyttet hjemmefra, og kæledyret bliver måske overladt til sig selv hele dagen.